lauantai 15. maaliskuuta 2014

Cote d'Azur

Pojat nukkuvat yhä kukin omassa sängyssään ja minä yritän nopeasti päivittää kuulumisemme täältä Välimeren rannalta. Nukuimme viimeyön satamassa St. Raphaelissa. Ikkunasta näkyy purjeveneitä, automme vieressä seisoo palmu, aurinko paistaa ja linnut laulavat. Eilen oli lämmintä noin parikymmentä astetta, näyttäisi että sää suosii tänäänkin kun tarkoituksenamme on ajaa St. Tropeziin. Elämä on siis aika ihanaa tällä hetkellä. Olemme yöpyneet tähän mennessä ihan tavallisilla parkkipaikoilla, vuoristolammen rannalla, upeiden villojen naapurissa ja nyt siis satamassa. Vettä tankkaamme autoomme asuntoautoille tarkoitetuilta parkkipaikoilta ja tyhjennämme samalla vessan. No siis Super Mariolla on tehtävälistallaan kyseiset askareet auton ajamisen ja navigoinnin lisäksi.

Olemme ajaneet nyt Ranskan rannikkoa pitkin Nizzasta Cannesin kautta tänne St. Raphaeliin. Meidänhän pitäisi oikeastaan olla jo Espanjassa, mutta koska kesä on jo ehtinyt tänne Ranskaankin ei meillä ole mitään kiirettä edetä matkallamme. Ehtiihän sitä myöhemminkin, manana manana.. Nämä rannikon kaupungit ovat muutenkin maineensa veroisia. Kaduilla käyskentelee toinen toistaan kauniimpia ja rohkeampia ihmisiä. Olen kuitenkin ollut yllättynyt ruokatarjonnasta. Ravintolat eivät vaikuta sen ihmeellisimmiltä kuin muuallakaan maailmassa, näkyy olevan pizzeriaa toisensa perään.

Ranskalaiset tuntuvat rakastavan karusellejä, samoin Tonton. Hän onkin päässyt sellaisen kyytiin lähes jokaisessa kaupungissa jossa olemme viipyneet. Leikkipuistot ovat myös erilaisia kuin kotona. Täällä äitien ei tarvitse olla huolissaan lastensa likaavan vaatteitaan puistossa. Maa on päällystetty tekonurmelta näyttävällä matolla ja lapset voi siis huoletta laskea telmimään mini Cucceissaan ja Vuittoneissaan. Ellopellokin on siis saanut harjoitella ryömimistä leikkipuistossa. Nizzassa oli ehkä upein koskaan näkemäni leikkipuisto, siellä lapset saivat kiipeillä oikeankokoisen puisen sinivalaan sisällä upeiden vanhojen talojen ympäröimänä. Kotiäidin elämä niillä kulmilla on varmaan aika hulppeaa.

On reissuumme mahtunut myös ikävämpiä tunnelmia. Nizzassa minä sain jonkinlaisen ruokamyrkytyksen ja oksensi ja ripuloin rajusti muutaman tunnin ajan juuri kun olimme laittamassa lapsia nukkumaan. Ellopello on tottunut nukahtamaan rinnalle mikä oli siinä tilassa tietenkin aika haasteellista. Myös vessamme rajoitettu vetävyys herätti minussa kauhuntunteita pönttöä halatessani. Cannesissa puolestaan melkein hävitimme repun jonne oli kasattu kaikki arvotavaramme. Kun on kaksi mittaamattoman arvokasta lasta vahdittavana jää tälläinen muilla mittareilla arvokas esinekin joskus vaille ansaitsemaansa huomiota. Silloin tällöin, suhteellisen säännöllisesti, kuuluu asuntoautomme sisältä myös huutoa ja mekastusta. Usein aamupalan yhteydessä. Tontonin uhmaikä ei kysele aikaa tai paikkaa. Nyt meitä on kuitenkin yksi aikuinen per lapsi eli minä olen kyennyt säilyttämään hermoni kotioloja paremmin.


Ellopello on saanut jonkinlaisen oppimispyrähdyksen. Hän ryömii nyt todella tehokkaasti ja tupsahtaa säännöllisesti ovemme edustalla olevaan porrassyvennykseen. Sieltä hän sitten katsoo ylös anovasti tai pää alaspäin päätyessään vikisee, että voisitteko mitenkään nostaa minut täältä ylös. Näky on todella huvittava, koska syvennyt on juuri hänen kokoisensa ja asennot joihin hän sinne päätyy ovat hullunkurisia. Kiinteiden ruokien syöminen etenee nyt hienosti ja ehkä ympärillä kuuluva kaunis ranskankieli on inspiroinut häntä jokeltelemaan entistä enemmän. Ellopello ottaa kontaktia ympäristön ihmisiin ja herättää paljon ihastusta kärryissään. Meillä on siis mukana pyörälla vedettävä lastenkärry joka muuntuu myös työnnetteväksi kaksostenkärryksi. En nyt tiedä millä nimellä noita käyrryjä suomessa kutsutaan. Saksassa ne ovat todella yleisiä, mutta täällä Ranskassa ihmiset ovat aivan ihmeissään kärrymme nähdessään varsinkin kun kyytiin mahtuvat molemmat lapsemme vierekkäin. Monet kommentoivat rattaita meille, mutten kyllä yhtään ymmärrä mitä he sanovat. Jännää miten tuo kielen taitamattomuus tuntu Rankassa aivan erilaiselta kuin vaikkapa Unkarissa. Täällä ihmiset olettavat kaikkien osaavan vähintään ranskankielen alkeet. Unkarissa kommunikaation ongelmat olivat enemmänkin aina sen toisen osapuolen "vikoja". Sanon aina kiittäessäni merci, mutta jostain syystä en millään meinaa muistaa sanoa bonjour mennessäni sisään vaikkapa kauppaan. Automaattisesti suustani tulee joku hellon ja hallon välimuoto. Toivottavasti tilanne hieman helpottuu Espanjaan pääytyämme. Minulla on mukanani espanjankielen oppikirja. Opiskelin kaksi kurssia espanjaa yliopistossa, aikaa kursseista on siis yli kymmenen vuotta ja huomionarvoista on, että kursseja käydessäni olin rakastunut erääseen saksalaismieheen eli opiskelumotivaationi ja siihen käyttämäni aika oli aika nollissa. Silti uskon ymmärtäväni kieltä hieman enemmän kuin ranskaa. Una cerveca porfavor.. vai miten se meni?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti