torstai 21. elokuuta 2014

Ruokaa

Olemme nyt viettäneet pari viikkoa asuinmaassamme Saksassa. Paluu varsinaiseen kotiinkin tuntuu lähenevän. Enää muutama viikko elämää Bobissa. Pian palaamme asuntoon jossa vettä ei tarvitse säännöstellä ja huoneita on enemmän kuin yksi. Voi olla, että alkuun hengailemme kaikki yhdessä keittiössä koska liiallinen tila ympärillä ahdistaa. Sitä ennen selvitettävänä on kuitenkin vielä Saksan sukulaisten vierailukierros loppuun asti.


Huomaan että Saksa ei minusta tunnu enää "ulkomaalta". Olen kai kotiutunut tänne suhteellisen hyvin niinä viitenä vuotena jotka täällä olen asunut. Lautalla puhuimme mitä kaikkea aiomme syödä tänne päästyämme. Minun listallani oli mm schnitzel ja luumupiirakka. Molempia olenkin jo syönyt. Tällä kertaa schnitzel oli erikoisemmassa muodossa hollandaise kastikkeen ja kiwin palojen kanssa. Kyllä maistui! Luumupiirakkaa teki lasten Saksan-mummi. Super Mario haaveili pehmiksestä. Sitäkin olemme jo nautiskelleet useaan otteeseen. Pehmistä saa kyllä esimerkikisi Suomestakin mutta kolminkertaiseen hintaan Saksaan verrattuna. Saksassa ulkona syöminen on ihanan edullista. Annokset ovat suuria ja maistuvia. Myös palvelu pelaa eri tavalla kuin Skandinaviassa. Juomarahakulttuuri kannustaa ystävällisyyteen. Suomalaisella terassilla tilatessani oluen jouduin tietenkin hakemaan juomani itse tiskiltä. Tarjoilija valutti 0.33 oluen puolen litran lasiin ja ojensi sen hymyttömänä käteeni. Kuusi viisikymmentä! Ei mitään ole hyviä tai muita krumeluureja. Saksassa lasin koko matchaa aina juoman koon kanssa. Juoma tilataan pöydästä ja tarjoillaan ole hyvän kanssa. Hinta on alle puolet Suomen hinnasta.

Ulkona syöminen ja juominen on Saksassa joka suhteessa mielekkäämpää kuin Suomessa. Suomalainen ruokakulttuuri kukkii kauneimmin ihmisten kodeissa. Kulinaristi-turistille maamme on valitettavasti useimmiten pettymys. Rahalla saa tietenkin niin maistuvaa ruokaa kuin hyvää palveluakin, mutta normaalin nelihenkisen perheen budjetti ei veny maineikkaampien suomalaisravintoloiden hintatasoon. Muutenkin voisi kärjistäen sanoa, että Suomeen ei tavallisen saksalaisen lapsiperheen kannata lomailemaan lähteä - oli maamme kuinka kaunis hyvänsä. Suomessa turistilla on oltava joko painava rahapussi tai suomalaisia ystäviä mökkeineen ja ruokapöytineen. Asuntoautolla suorat lauttamaksut Saksasta ovat järjettömän korkeat ja toisaalta Ruotsin kautta kiertäminen kestää niin kauan, että on fiksumpaa jäädä yksinkertaisesti Ruotsiin. Lentäen Suomeen voi päästä suhteellisen edullisestikin, mutta yöpymiset ja julkinen liikenne ovat suhtettoman tyyriitä. Saksasta saa asiallisen auton omakseen samaan hintaan kuin Suomesta vuokraa auton viikoksi. Voin kuullostaa todella epäisänmaalliselta kun en koskaan suosittele Suomea matkakohteeksi saksalaisille ystävilleni. Suomessa on tunnettava suomalaisia siellä viihtyäkseen.



Yllä vihdoin muutama kuva Muumimaasta. Tonton ja muumipapan kaukoputki sekä Ellopello tapaamassa pelottavaa Muumimammaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti