perjantai 16. toukokuuta 2014

Bilbaon ihmeitä ja ihmisiä

Bilbao, Bilbao... Olen hehkuttanut Granadaa niin paljon, että nyt tuntuu hassulta alkaa taas julistamaan jonkin kaupungin loistavuutta. Mutta hei, Bilbao on mieletön! Arkkitehtuuri on uskaliasta. Vanhaa ja uutta on sekoitettu rohkeasti ja kauniisti keskenään. Joka kulmassa näkyy rakennus josta pitäisi ottaa kuva. Ihmisetkin ovat todella tyylikkäitä. Baskit näyttävät tietävän kuinka pukeutua. He ovat rohkeampia kuin ranskalaiset mutta selvästi tyylitajuisempia kuin espanjalaiset. Ruoka on hyvää. Sää on tällä hetkellä hieno. Baskimaassa on vihreämpää ja rikkaamman näköistä kuin Espanjassa. Täällä on sellainen Suomeenkin kaavailtu Guggenheim museo. Jos Helsinkiin saataisiin museon mukana näin mieletöntä arkkitehtuuria, niin rakentakaa nyt ihmeessä sinne jotain vastaavaa! Bilbao on lukemani mukaan kehittynyt tällaiseksi modernin arkkitehtuurin villiksi näyttämöksi juuri Guggenheimin myötä. Museo vetää kaupunkiin niin paljon vierailijoita, että huimat rakennuskulut kuittaantuvat sillä.

Siitä Guggenheimista vielä. Museossa oli esillä Ernesto Neton suuria kosketeltavia töitä joiden seassa, alla ja sisällä lastenkin oli mielenkiintoista tutustua taiteeseen. Lattialla oli lepäilyyn ja möyrimiseen soveltuvia erilaisia säkkituoleja. Eräässä huoneessa oli esillä piano ja useita rumpuja. Tonton oli tietenkin riemuissaan ja samoin hänen äitinsä. Minä soitin yksikätisen oodin ilolle ja Tonton jotain modernimpia ja vauhdikkaampia biisejä. Yoko Onon näyttely oli mielenkiintoinen sekin. Mielenkiinto kohdistui omalla kohdallani enemmän itse taiteilijaan kuin hänen taiteeseensa. Sanotaanko näin, että Neton taide saa taidearvostelusysteemissäni enemmän pisteitä.

Sitten vielä blogin "melkein sukua julkkikselle" osuus. Museon alakerrassa poukkoillessamme vieressämme alettiin kuvata TV ohjelmaa jonka kieli oli minulle yllättävän tuttua. Samoin juontajan naama. Peter Nyman oli kuvaamassa jotain matkailuohjelmaa maikkarille. Minä pikkukaupungin tyttönä olin tietenkin tarpeeksi juntti jututtaakseni tätä tuttua naamaa. Mukavan oloinen mies tämä Peter. Yllättävän pitkä. 

Bilbaon kuvat ovat yhä kamerassa eli kuvitus laahaa jälleen kerran perässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti