keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Una (placebo) cerveza por favor!

Olemme sanoneet hyvästit Välimerelle ja automme nokka osoittaa taas kohti pohjoista. Eilen ajoimme Jaen nimiseen vihreään kaupunkiin. Vihreä ei nyt tarkoita puistorikasta taikka ympäristöystävällistä kaupunkia kuten voisi olettaa. Michelin kartassa on merkitty vihreällä värillä erityisen kauniit tai kiinnostavat paikat ja näissä me usein pysähdymme jos ne osuvat reitillemme. Turisti-infon mies oli onnessaan kun saavuimme hänen tyhjään toimistoonsa. Hän puhui englantia "un poco" ja ympäröi välittömästi kartalta vanhan kaupungin ja kehotti meitä menemään sinne. Lopuksi hän halusi tietää mistä tulemme. Germany and Finland. Aah, and the kids? A coctail. OK. Tilastoihin merkittiin neljä saksalaista. Ei se mitään. Minulla alkaa jo olemaan itsellänikin sellainen olo, että olen sydämeltäni puoliksi suomalainen, minussa on neljännes saksalaista ja viimeinen neljännes jaettakoon englannin ja unkarin väliltä. Aina sitä jättää palan sydämestään kulloiseenkin asuinmaahansa. No geneettisesti olen varmaan suhteellisen puhdas savolainen karjalaisin maustein.

Niin, siis takaisin Jaenin kaupunkiin. Jaenissa oli lämmin tunnelma. Celcius astein mitattuna plus kolmekymmentäviisi. Kummallakin meistä oli yksi lapsi kannettavanaan. Super Mariolla vielä läppärimme, kameramme ja vesipullo. Haaveilimme istahtavamme jollekin varjoisalle terassille syömään vanhassa kaupungissa, mutta koko kortteli oli luukutettu "se vende"-kyltein. Lähes jokainen muinainen ravintola oli suljettu ja huoneistot myytävänä. Kuten monessa muussakin näkemässämme espanjalaisessa pikkukaupungissa, täälläkin tuntui olevan ainainen siesta. Vain poliisit ja ambulanssikuskit käyvät töissä. Ei auttanut kuin taivaltaa takaisin koko hikinen ja mäkinen reitti. Onneksi yksi leipomo oli vielä välttänyt konkurssilta. Ostin meille pari tuulihattua ja munkkia nostamaan verensokeriamme. Uskaltaisin väittää, että espanjalaiset eivät ole leipurikansaa. Jopa englannista saa paremmat leivät ja leivonnaiset. Munkeista ja puolet syömättä.


Vihdoin uuden kaupunkin puolelta löysimme mukavan ravintolan. Ruoka oli hyvää. Juomiksi olimme tilanneet yhden oluen ja yhden alkoholittoman oluen. Jotenkin onnistuimme sekoittamaan juomamme niin, ettemme tienneet kumpi laseista oli se holiton vaihtoehto. Maistamalla emme tätä erottaneet, vaikka olemme suhteellisen kokeneita oluen juojia. Lasit arvottiin, ja mikä huvittavinta, juomat juotuamme olimme kumpikin vakuuttuneita, että oma lasimme oli juuri se alkoholillinen vaihtoehto. Placebo toimii siis oluessakin. Ihanan (kaipaamani) hiprakan saisi varmasti aikaan puolukkamehulla jos tarjoilija lupaisi sen sisältävän vodkaa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti